SEKEM venn og venneforening

I forbindelse med dr Ibrahim Abouleish sitt besøk i Norge og Sverige i 2009 uttalte han: ”Med en skandinavisk venneforeningen er en dynamisk nord-sør bro blitt opprettet, og SEKEM har fått en ny farge i sin palett, som vil gjøre vårt fredsbevarende fotavtrykk i verden enda mer synlig”.

Ragnhild og Abouleish

Ragnhild Nilsen og Ibrahim Abouleish, SEKEMs grunnlegger.

 

SekemScandinavia ble etablert i 2009 og er den yngste av SEKEMs venneforeninger i Norden. Målet er å arbeide for fair trade og etisk bomull i verden og synliggjøre SEKEM som et ledende ”fyrtårn” i den sammenheng. SekemScandinavia støtter utviklingen av Heliopolis Universitet for bærekraftig lederskap, og venneforeningen bidrar med støtte til SEKEM Development Foundation (SDF) i arbeidet med skole, barnehage og treningssenteret for ungdom. I 2011 fikk SekemScandinavia en donasjon på 330 000 kroner fra Centra-gruppen, og sammen med den østerrikske venneforeningen kunne vi betale utgiftene til lærerlønninger dette året.

 

Fem venneforeninger i Europa

Det er nå fem venneforeninger i Europa. SEKEM Austria www.sekemoesterreich.at, SEKEM Germany www.sekem-freunde.de, SEKEM Netherlands www.sekemvrienden.nl og SEKEM Switzerland www.sekemverein.ch i tillegg til det nordiske Sekem Scandinavia.

SEKEM skolegård

 

Økonomiske forpliktelser

Revolusjonen i Egypt i februar 2011 var en positiv folkereisning for frihet og demokrati. Men den førte til at turismen stoppet opp og at det egyptiske markedet for SEKEMs økologiske kvalitetsvarer fikk en nedtur denne våren.

SEKEM har gjennom mange år påtatt seg store forpliktelse og utgifter til å drifte barnehage, skoler og undervisning, kunst og kulturaktiviteter. Alle disse institusjonene er underlagt SEKEM Development Foundation (SDF) og de sponses av SEKEMS ulike forretningsvirksomheter i tillegg til den støtten som gis av venneforeningene i Europa. Den tyske venneforeningen er den eldste og den har bygget opp hele det medisinske senter på SEKEMs hovedfarm, som behandler nærmere 1200 arbeidere og deres familier samt innbyggere fra de 13 nærliggende landsbyene.

Her er en oversikt over de månedlige utgiftene som trengs for å dekke SDF utgifter (i egyptisk pund. 1 EGP er litt i overkant av 1 NOK):

Månedlig donasjon til SEKEMvenn

 

Bli SEKEM venn og støttespiller

Som støttemedlem i vår nordiske venneforening, er du med og gir et bidrag til barnehager og skoler på SEKEM og Heliopolis Universitet.

Støttemedlemskapet i Sekem Scandinavia koster:
- 700 kroner for enkeltpersoner per år.
- 2100 kroner for institusjoner/bedrifter per år.

Beløpet betales til Sekem Scandinavias konto i Cultura bank: 1254 20 47117.
Merk innbetalingen med navn, epostadresse og mobilnummer. Send også en epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen . For å spare administrasjonsutgifter sender vi ikke ut giro, men en årlig påminnelse per epost om fornyelse av støttemedlemskapet.

Informasjon om venneforeningen
- Sekem Scandinavias nyhetsbrev utkommer ca to ganger i året.
- Sekem Scandinavias Facebookside.
- Meld deg på for å motta nyhetsbrevet SEKEM-Insight; SEKEM‘s Journal for Economy, Culture and Society in Egypt (per epost) her.
- Se foto fra SEKEM her.

Som støttemedlem er det også fint om du kan
- gjøre SEKEM mer kjent, også blant dine Facebook-venner.
- promotere SEKEMs ulike te/snacks-produkter.
- promotere våre fantastiske frotterhåndklær fra SEKEM.
- kjøpe SEKEMs klimakvoter gjennom Global Fair Trade.

Vi er også takknemmelige for gaver og donasjon – både små og store beløp.

Tusen takk for din støtte til vårt ideelle arbeid for det biodynamiske og etiske fyrtårnet Sekem i Egypt. Slik bygger vi broer sammen og gjør et større forandringsarbeide i verden mulig.

Lærer og elev

Fadderskap lærere SEKEM

SEKEM har i dag både en velfungerende barnehage, barneskole, gymnas og praktisk yrkesskole. Elevene er barn som bor i de 13 landsbyene som ligger i nærheten av SEKEM hovedgård og barna til de ansatte ved de ulike virksomhetene til SEKEM. Skolene på SEKEM fungerer også som en "Model School" for EduCamp siden 2010.

Gjennom næringsinntekten kunne SEKEM tidligere dekke alle utgifter vedrørende skoletilbudet, men siden opprøret i Egypt og revolusjonen vinteren 2011 har den økonomiske situasjonen i landet blitt svært vanskeligere. Den store tilbakegang i turiststrømmen har ført til langt svakere økonomi også for egyptere flest, og en betydelig del av hjemmemarkedet for SEKEMS produkter har forsvunnet.

For å opprettholde det omfattende undervisningstilbudet på SEKEM i denne overgangstiden har venneforeningen i Europa påtatt seg å bidra gjennom fadderskap for lærerne for å dekke utgifter til lærerlønningene. Lønnen for den enkelte lærer beløper seg til cirka kr 1200,- per måned.

Sekem Scandinavia venneforening oppfordrer derfor enkeltpersoner og bedrifter til å inngå et fadderskap på en eller flere lærere. Ved å betale for eksempel 300 kroner hver måned for en lærer, dekker du ¼ av månedslønnen. Eller du kan bidra med en større donasjon årlig.

Fadderskapsbeløpet betales inn på konto 1254 20 47117, merket: ”Fadderskap lærer SEKEM”. Ønsker du i stedet å gi et bidrag til undervisningsmateriell som bøker, skrivesaker, div utstyr, musikkinstrumenter, skolemat, skoleklær etc. merker du innbetalingen ”Undervisningsmateriell SEKEM”, eller du kan spesifisere eksakt hva du ønsker ditt bidrag skal gå til.

Sekem Scandinavias årsmelding (kommer ut i januar) vil vise hvilke beløp som har kommet inn og hva disse konkret har bidratt til, se årsberetningen for 2009-2010-2011 her. Og Årsberetningen for 2012 her.

Tilbake til forside.
Gå til salg.

 

SEKEM

FairTrade

Facebook

Arctic Queen

Demeter

Grønn Profilering

Soil & More

Arctic Queen